KNIHY A JEDLO. DVE VECI, KTORÉ STOJA ZA TO (AKO ZAČAŤ ZBIERAŤ KUCHÁRSKE KNIHY)
Ako nové – to znamená, že kniha je takom stave ako keby práve opustila vydavateľstvo, táto definícia je ekvivalentom stavu mince z mincovne
Vo vynikajúcom stave(F alebo FN od anglického slova „fine“) – je kniha, ktorá je skoro ako nová ale vykazuje mierne známky časového opotrebenia
Veľmi dobrý stav(VG ako „very good“) – kniha, ktorá je už používaná, sú na nej viditeľné malé chybičky alebo drobné poškodenia, pre mnohých zberateľov je toto minimálne akceptovateľná definícia pri kúpe
Dobrý stav(G ako „good“) – táto kategória definuje priemernú bežne opotrebovanú a často používanú knihu
Môžete zbierať kuchárske knihy z rôznych štátov a od rôznych autorov. Ak nemáte možnosť vycestovať vtedy je najlepšie si nájsť online aukcie prípadne zahraničné internetové antikvariáty, z ktorých vedia knihy zaslať aj na Slovensko.
Hľadajte autorov ako sú Henriette Davidis, Susanna Eger, Karin Møller, Maria Kübler atď.
Zo slovenských a českých autorov je sú známi hlavne Ján Babilon, Augustín Pavlovič, Jozef Rudňanský, Žela Inovecká, Terézia Vansová alebo slávna česká kuchárkaMarie Sandtnerová.
Objavte staré a raritné kuchárske knihy od neznámych autorov alebo vydania, ktoré vyšli iba vo veľmi nízkych nákladoch. Aj to môže dodať punc atraktivity medzi zberateľmi.
Kuchárske knihy zo začiatku 20. storočiasú pochopiteľne najväčšími skvostmi. Pochádzajú z obdobia keď sa ženy veľmi nesmeli prejavovať na verejnosti a do receptov často zakomponovali aj svoje vlastné príbehy.
Kuchárske knihy z 1940sú tiež skvelou prehliadkou receptov, ktoré vás na jednej strane ohromia svojou honosnosťou a na druhej svojou jednoduchosťou a použitými surovinami. V medzivojnovom období sa ženy sa museli uspokojiť s minimom použitých potravín.
Kuchárske knihy z povojnového obdobiasú takmer umelecké diela. Nájdete v nich aj neuveriteľné retro obrázky dokonale upravených žien s perlovými náhrdelníkmi stojace pri šporáku a zo šťastnou rodinou sediacou okolo stola. Buďte pripravení, že nájdete tie najzvláštnejšie recepty ako želatínový šalát alebo poameričtené čínske Chop Suey.